Nornica ruda


 
Nornica ruda  gdzieś
w Puszczy Białowieskiej

Nornica ruda zjada prawie wyłącznie rośliny - zarówno ich zielone części, jak też nasiona. Od czasu do czasu uzupełnia dietę grzybami lub owadami. Ponieważ jest aktywna zarówno w ciągu dnia jak i w nocy jej oczy nie są tak duże. Również uszy tylko nieznacznie wystają z futerka o rudawym odcieniu, a ogon ma zaledwie kilka centymetrów długości. Nornice nie są związane tak ściśle ze środowiskiem leśnym jak myszy leśne i często możemy je spotkać na terenach otwartych.

   Liczebność myszy leśnej i nornicy rudej zależy przede wszystkim od owocowania drzew leśnych. Po okresach obfitego opadu żołędzi, nasion grabu i lipy, gryzonie te rozmnażają się bardzo intensywnie, nawet zimą, i w kolejnym roku ich liczebność wzrasta wielokrotnie. Niestety, kiedy nasiona się kończą liczba gryzoni spada bardzo gwałtownie do stanu znacznie niższego niż był przed wzrostem. Dużą rolę odgrywają w tym spadku drapieżniki, które również intensywnie się rozmnażają, korzystając z obfitości pokarmu. Przez kolejne lata zagęszczenia gryzoni utrzymują się na umiarkowanym poziomie aż do kolejnej eksplozji, która może nastąpić za 6-8 lat. Właśnie w tym roku możemy obserwować bardzo dużą liczbę myszy i nornic, będącą wynikiem urodzaju żołędzi i innych nasion w roku ubiegłym. (oprac. i zdjęcia: Karol Zub)

Galeria

Copyright © 2008 - Encyklopedia Puszczy Białowieskiej, webmaster Stanisław Matlak
Białowieża Białowieża Masiewo Pizza Lublin